ما را در فضای مجازی دنبال کنید.

مخزن کامپوزیت

مخزن-کامپوزیت-دپوت-تانک

بهداشت آب آشامیدنی مهمترین مقوله برای ذخیره یا نگهداری، انتقال و استفاده از آب در جوامع انسانی است انتخاب یک مخزن با ویژگی بهداشتی مناسب برای نگهداری آب آشامیدنی بسیار مهم می باشد، مخزن کامپوزیت با داشتن ویژگی بهداشتی بسیار با اهمیت مانند ضد جلبک بودن و آنتی باکتریال بودن بهترین گزینه برای ذخیره آب آشامیدنی می باشد، مخزن کامپوزیت یا همان مخزن فایبرگلاس به طور گسترده در ساختمان های مسکونی، هتل، ساختمان های اداری، مدارس، مراکز خرید، رستوران و انواع دیگر مکان های متفاوت، به عنوان مخزن کامپزیت ذخیره آب آشامیدنی، مخزن کامپوزیت آب آتش نشانی، مخزن کامپوزیت آب کشاورزی، مخزن کامپوزیت جمع آوری آب باران، مخزن کامپوزیت ذخیره اسید، مخزن کامپوزیت تصفیه فاضلاب، سپتیک تانک کامپوزیتی یا سپتیک فایبرگلاس، چربی گیر کامپوزیتی یا چربی گیر فایبرگلاس و غیره استفاده می شود، امروز بیشتر از ۷۵% مخازن ذخیره آب آشامیدنی مخازن کامپوزیتی یا مخازن فایبرگلاس می ‌باشند که به دلیل انواع ویژگی منحصر به فرد آن مورد استفاده قرار میگیرند.

مخزن کامپوزیت چیست

مخزن کامپوزیت از پنل یا ورق کامپوزیت ساخته می شود، ورق های استفاده شده در مخزن کامپوزیت از ترکیب دو یا چند نوع مواد مرتبط ساخته می شود یکی از مواد که به عنوان تقویت کننده مقاومت از آن استفاده می شود الیاف است که به صورت ورقه، پودر و یا نخ است که در ماده دوم که به عنوان پوشاننده الیاف استفاده می شود، محصور است این ماده رزین نام دارد. در کیفیت ساخت پنل برای مخزن کامپوزیت، الیاف سهم بیشتری در مقایسه با رزین به خود اختصاص می دهد الیاف 2 وظیفه بسیار مهم دارد وظیفه اول نگهدارنده و یا تثبیت کننده رزین می باشد به طوری که اجازه گسستگی بین مولکول های رزین را نمیدهد و وظیفه دوم به این شکل است که، نیرو وارده به مخزن را به صورت یک نواخت و با تنش مساوی به سر تا سر جداره پخش نماید و با کمک به بافت بین ذرات رزین آسیبی وارد نشود. به عنوان پر مصرف ترین و محبوب ترین رزین مصرفی در صنعت فایبرگلاس و ساخت مخزن کامپوزیت، می توان رزین پلی استر غیر اشباع را نام برد. انواع دیگر رزین های مصرفی در ساخت کامپوزیت ها می توان رزین وینیل استر ، رزین فنولیک، رزین اپوکسی، و غیره را نام برد.

مشخصات فنی مخزن کامپوزیت

گروه صنعتی دپوت تانک برای ساخت مخزن کامپوزیتی با کیفیت و استاندارد جهت استفاده در شرایط مختلف و با کارایی متفاوت از متریال های مخصوص استفاده میکند، در کارخانه تولید
مخزن کامپوزیت دپوت تانک و برای ساخت مخزن ذخیره اب اشامیدنی کامپوزیت، از رزین
ایزوفتالیک از مرغوب ترین برند های ایرانی و خارجی و همچنین الیاف E-GLASS وارداتی استفاده می گردد، از دیگر مشخصات فنی مخزن کاپوزیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

·        ضخامت پنلهای دیواره حدود 8 الی 10 میلیمتر و پنل های کف 10 الی 12 میلیمتر می
باشد.

·        استفاده از نوار آب بند مناسب برای درز بندی پنلها.

·        شاسی پنل­کف، پنل دیواره­، پنل تخلیه و پنل ­های سقف و همچنین تایرود و ستون های باربر داخلی براکت و ساید بیم (نگهدارنده کناره ها ) ساخته شده از پروفیل و لوله های هات گالوانایزه.

·        پیچ و مهره استفاده شده در بیرون مخزن همگی از جنس هات گالوانایزه با گريد 8.8 و پوشش داکرومات با قابليت پايداری 500 ساعت تست سالت اسپری می باشند.

·        همچنین پیچ و مهره و اتصالات داخل مخزن به دلیل رعایت اصول بهداشتی از جنس استنلس استیل می باشد، زیرا استنلس استیل در برابر زنگ زدگی و اکسید شدن بسیار مقاوم است.

·        هر مخزن مجهز به 2 عدد نردبان داخلی و خارجی برای دسترسی به داخل مخزن از جنس هات گالوانیزه و استنلس استیل می باشد.

·        فضای داخلی مخزن دارای یک لایه ژلکت آنتی باکتـریال، ضد رسوب و ضد جلبک.

·        پنلهای مورد استفاده در کف، دیواره و سقف مخزن از نوع پنلهای کامپوزیتی و با روش اتصال پيچ و مهره اي بوده و توسط روش قالب گيری تحت فشار و در داخل کوره مخصوص پخته می شوند.

·        جداره بيرونی آنها دارای پوشش پليمری ثانويه به رنگ سفید جهت محافظت در برابر اشعه خورشید تقویت شده می باشد.

·        پنلهای کامپوزيت مطابق با استاندارد BS-6920 تولید می شوند.

·        سطوح داخلی و بيرونی مخزن کاملا صيقلی و بدون خلل و فرج و هیچ گونه زبری و خورندگی می باشد.

·        مهار ديواره هاي جانبي مخزن از بیرون توسط سازه فلزی و در صورت نیاز از داخل مخزن توسط تایرود های استنلس استیل 304 صورت می گیرد.

·        جداره سقف مخزن مي بايست توسط ساپورتهايی بر اساس بار برف و باران منطقه محل نصب مخزن مهار می شوند.

·        مخزن داراي دريچه بازديد قابل باز و بسته شدن، آدم رو با امکان نصب قفل می باشد.

·        مخزن داراي دريچه هاي تهويه جهت ورود و خروج هوا بر اساس استاندارد می باشد.

·        هر مخزن مجهز به گيج آب نما مکانیکی (Level Gauge) جهت کنترل سطح آب داخل مخزن باشد به نحوي که از بيرون مخزن امکان بازدید سطح آب داخل مخزن وجود داشته باشد.

·        مخزن کامپوزیت، مطابق با نقشه هاي ارايه شده توسط کارفرما اتصالات لازم جهت لوله هاي ورودي و خروجي، سرريز و تخليه را دارا می باشد.

·        آب بندي پنلهاي کف و ديواره مخزن به گونه اي می باشد که هيچگونه نشتي آب از محلهاي اتصال مخزن وجود نخواهد داشت و در آب بندي سقف مخزن به شکلی است که امکان هیچ گونه نفوذ گرد و غبار و آب نزولات آسمانی مانند برف و باران به داخل مخزن وجود نخواهد داشت.

مخزن-کامپوزیتی-دپوت-تانک

ساخت مخزن کامپوزیت

ما در کارخانه تولید مخزن کامپوزیت دپوت تانک با توجه به پیشرفت های چشم گیر در عرصه تولید مخزن کامپوزیت و استفاده های مختلف از کامپوزیت ها می توانیم انواع مخازن کامپوزیت را با روش های نو و جدید همچنین با استفاده از ماشین آلات به روز دنیا تولید نماییم.

ساخت مخزن کامپوزیتی به دو روش دستی (غیر اتوماتیک) و ساخت با ماشینالات صنعتی انجام می شود، ساخت و طراحی مخزن کامپوزیت بر اساس سفارش مشتری برای کنترل دما ، فشار کاری ،خورندگی سیال و غیره به راحتی امکان پذیر است.

در هر دو روش مواد اولیه با هم ترکیب شده و الیاف را داخل آن غوطه ور می نمایند و سپس قالبگیری شده و بعد از مرحله قالبگیری در دمای مناسب خشک( فرایند سخت شدن) می شود.

تولید مخزن کامپوزیت با اسفاده از روش دستی با انجام فرایند قالبگیری دستی بوده و فرایند سخت شدن ( خشک شدن ) به وسیله گرمای غیر مستقیم (دمای محیط ) انجام می شود، اما در روش اتوماتیک قالبها در دمای بالا و تحت فشار نیروی فیزیکی فرایند سخت شدن را سپری میکنند، که این موضوع قابلیت های ویژه تری را نصبت به کامپوزیت تولید شده به صورت غیر اتوماتیک یا ماشینی دارا خواهد بود، برای ساخت مخزن کامپوزیت برای شرایط متفاوت از ترکیب مواد اولیه ( فورمولاسیون ) متفاوتی استفاده می شود اما در همه این روش ها برای ساخت مخزن کامپوزیتی از دو ماده اصلی رزین و الیاف به صورت ثابت استفاده می شود.

نصب مخزن پنلی کامپوزیتی

در ابتدا بعد از بررسی محیط و ابعاد و اندازه ها تعداد پنل و ابعاد آنها مشخص شده و بعد از ساخته شدن در کارخانه به محیط انتقال داده شده و اقدام برای نصب صورت می پذیرد پنل های کامپوزیتی برای قرار گرفتن در کنار یکدیگر نیاز به اتصالات و یا اهرم دارند که این اتصالات و اهرم ها غالباً فلزی می باشد در مرحله اول ابتدا شاسی کف ساخته شده و عمل شاسی کشی و ساخت پایه مخزن انجام می شود و پنل ها در قسمت کف مخزن کامپوزیت که کنار همدیگر قرار خواهند گرفت و توسط نوار EPDM و یا PVC آب بند می شود و در محل خود قرار می گیرد سپس ستون ها به شاسی متصل می شود و پنل های دیواره به ترتیب ردیفی کنار هم قرار می گیرند و این پنل ها نیز مانند چیدمان کف مخزن به وسیله نوار EPDM و یا PVC آب بند می شود سپس از داخل به وسیله مهاربندی فلزی مناسب که غالباً از هات گالوانیزه و در صورت لزوم از استنلس استیل استفاده می شود که وظیفه این مهار بندی تحمل و انتقال نیروی داخلی مخزن می باشد بعد از تکمیل دیواره، شاسی، و ستون، توسط تیرها از روی سقف به هم متصل میشود و قطعات پنل سقف پس از کنار هم قرار گرفتند بر روی سقف مونتاژ می شوند بعد از تمام شدن کار یک بار دیگر اتصالات سفت شده پیچ و مهره ها بررسی شده و سپس محل نصب اتصالات که اغلب به صورت فلنج رزوه ای می باشد در محل خود نصب می‌شود و سپس بعد از نصب اتصالات ورودی و خروجی و همچنین نصب دریچه ورودی به مخزن به صورت مقطعی و کم کم آب به درون مخزن ریخته می شود تا در صورت بروز نشتی و وجود ایراد بتوان ایراد آن را رفع کرد، و در صورت نبود ایراد پس از پایان کار نصب مخزن کامپوزیت نردبان خارجی و نردبان داخلی را در محل خود قرار داده و از این پس مخزن آماده استفاده است، لازم به ذکر است که هر مخزن کامپوزیت ذخیره آب برای حفظ سلامتی آب و عدم نفوذ باکتری و شکل گیری جلبک و کلونی نیاز به وجود یک لوله ونت و یا هواکش دارد که تمامی مخازن تولید شده در شرکت دپوت تانک به حداقل یک ونت ۲ اینچ مجهز می باشد

مخزن-کامپوزیتی-پنلی-دپوت-تانک
امتیاز شما به این مطلب :
5/5 - (1 امتیاز)
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

محصولات مرتبط
تماس با ما